Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Aardappelgratin

Ondergedompeld

Onderstaande aardappelgratin bevat niet alleen een ouderwets gezellige hoeveelheid room en boter, maar ook nootmuskaat en mosterd. We kregen het recept van Miljuschka Witzenhausen, die het op haar beurt weer leende van Rachel Khoo. Wij vinden het het beste recept voor gratin tot nu toe.

Lees hier ook de column die Miljuschka Witzenhausen schreef over gratin en toch in je broek blijven passen.

Aardappelgratin

(4 personen)

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 3 dl melk
  • 3 dl room
  • 1 el mosterd
  • 1 teen knoflook
  • een snuf nootmuskaat
  • boter
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil 1 kilo aardappels en snij ze in dunne plakjes (ongeveer de dikte van een euromunt).

  2. Doe 3 dl melk, 3 dl room, 1 el mosterd, een snuf nootmuskaat en zout en peper in een pan en voeg de aardappels daaraan toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen.

  3. Wrijf een ovenschaal in met een teen knoflook en smeer die daarna in met boter. Voeg het aardappelmengsel toe.

  4. Zet de ovenschaal 45 minuten in de oven, maar hou het in de gaten; sommige ovens klaren het klusje in 35 minuten. Als je de gratin als lunch wil serveren in plaats van als bijgerecht, voeg dan 150 gram gerookte zalm/schelvis/ham toe.

Bron: Rachel Khoo