Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Amandelcake met granaatappel

Mijn eigen begrafenis

Sinds ik mij kan herinneren, heb ik een zeker gevoel voor drama. Dit uit zich in levendige fantasieën. Zo haalde ik nooit mijn B-diploma, omdat ik dacht dat haaien zich in het zwembad verstopten. Sleepte ik zusterlief meer dan eens de Amstelveense metro uit, omdat die bebaarde man met dikke jas overduidelijk een zelfmoorterrorist was. Belde ik, vorig jaar nog, huilend mijn vader op vanuit snackbar 't Snorretje, ervan overtuigd dat ik werd achtervolgd door een 'enge man'.

Vrouwenrechten

Mijn fantasie leent zich gelukkig ook voor vrolijke zaken. Zo was ik in mijn hoofd al vijf keer winnaar van The Voice of Holland, sprak ik de Verenigde Naties toe over vrouwenrechten en bedacht ik reeds dertig versies van mijn scriptietoespraak, terwijl de eerste letter van dat rotding nog op papier moet verschijnen.

Favoriete fantasie

Mijn favoriete fantasie gaat over mijn eigen begrafenis. Ik kom om tijdens een oneindig heroische daad, waarbij ik van minstens drie medemensen het leven red. Het lokale nieuws besteedt aandacht aan mijn tragische dood en het uitvaartcentrum barst uit zijn voegen. Terwijl ik de openhartige en lovende toespraken van mijn geliefden beleef, prikken de tranen in de realiteit al achter mijn ogen. Dit is meestal het punt waarop ik me recursief begin te generen voor de megalomanie van mijn binnenwereld.

Actie

Tijd om in actie te komen. En omdat ik toch nooit aan die scriptie ga beginnen, bak ik een cake. Geen gewone cake, maar een mooie amandelcake. Perfect om te serveren op mijn eigen begrafenis.

Dit is een bijdrage van Anna Top. Anna is afgestudeerd in de Humanistiek. Ze kookt om haar neurotisch-analytische hoofd te kalmeren. Een doos bonbons mag een maandsalaris kosten.

Amandelcake met granaatappel

(8 personen)

  • 8 eieren
  • 300 gram amandelmeel
  • 275 gram basterdsuiker
  • 1 (biologische) citroen
  • 1 granaatappel
  • snuf zout

1) Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een springvorm in met boter en bekleed met bakpapier.

2) Splits 8 eieren, bewaar het eigeel, sla de eiwitten met een snufje zout stijf (maar niet droog) en meng hier voorzichtig 100 gram basterdsuiker door.

3) Voeg 175 gram basterdsuiker toe aan de 8 eidooiers, samen met de rasp van één citroen. Klop dit tot het luchtig is. Mix 300 gram amandelmeel (gemalen amandelen) erdoor. Nu heb je een dik, lobbig beslag. Vouw hier voorzichtig, in delen, de stijve eiwitten door, zodat alles goed mengt, maar ook luchtig blijft.

4) Stort het beslag in de springvorm en bak in ongeveer 40 minuten gaar. Ga na een half uurtje zeker even kijken, de bovenkant mag niet te bruin worden. (Dek indien nodig af met wat aluminiumfolie). Haal de cake uit de oven en giet direct het sap van een granaatappel erover. Laat afkoelen. Als je de cake gaat serveren (pas als hij helemaal is afgekoeld), besprenkel het geheel met granaatappelpitjes.