Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Appelcrumble

Gezondheidsmaffia

Vroeger was een boterham met kaas gezond. Vroeger, toen je van koolhydraten nog geen dikke dijen kreeg, van kaas nog geen dichtgeslibde aders en toen de tandarts je nog adviseerde om appels te snoepen. Want dat las ik vandaag op een niet onbekend blog: dat appels - met hun abjecte suikers en infame zuren - sinds kort vréselijk slecht voor je zijn.

En nu heeft de gezondheidsmaffia heus een goeie aan mij. Geen vlees of vis, vrijwel volledig onbespoten, zo veel mogelijk volkoren (met kaas aub) en over het algemeen met mate. Ik denk dat het verstandig is om een etiket te lezen voordat je je mandje volgooit en dat het goed is om alle fabrieksvoer uit je keukenkastje te weren. Heus, als er íemand is die zich volgaarne een schuldgevoel laat aansmeren door alle ontstellende berichten over onze huidige eetgewoonten, dan ben ik het. Maar een appel ongezond? Daar trek ik graag de grens. Problemen zoeken waar ze niet zijn, dát is pas slecht voor je.

Daarom vandaag deze appelcrumble; een favoriet toetje. Met veel suiker en een dikke klodder hele vette Turkse yoghurt. Zo is appel inderdaad ongezond. En lekker.

Dit is een bijdrage van Fen, grootverbruiker van zure augurken en hoofdredacteur van VOOD

Appelcrumble

(4 personen)

  • 6 appels
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 150 gram havervlokken
  • 1 biologische citroen
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Vette yoghurt
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil 6 appels en snij ze in blokjes. Bestrooi de appelstukjes met rasp van 1 biologische citroen, met 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel kardemom, 1 theelepel kaneel en 2 eetlepels suiker. Doe dit mengsel in een platte ovenschaal.

  2. Meng in een kom 200 gram boter, 150 gram suiker, 150 gram bloem en 150 gram havervlokken. Kneed en knijp en wrijf totdat er een korrelig mengsel is ontstaan. Verdeel dit mengsel over de appelstukjes.

  3. Zet de appel crumble ongeveer een half uurtje in de oven (of totdat de vulling zacht is en de korst mooi bruin).

  4. Serveer met een dikke klodder hele vette Turkse yoghurt.