Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Bagel BLT

Bagel Drieluik

Op de Dam in Amsterdam staat een heel klein heilig huisje. Tenminste, als je bij het begin van de Damstraat staat en tussen duim en wijsvinger gluurt. Aan de gevel prijkt een roze banier met de tekst 'Francis Bacon'. Sinds ik vader ben, voel ik het als mijn plicht om zowel mijn dochter van 8 maanden als mijzelf vol te proppen met cultuur, net zoals mijn vader dat met zijn gezin deed. Bovendien ben ik erachter gekomen dat musea zich bij uitstek lenen voor het verschonen van een luier. Zeker het net verbouwde Stedelijk en Rijks. Zeer proper. Je zou er bijna een eitje bakken.

Babab

Zaterdag liepen mijn grote meisje, mijn dochter en ik na het dimsummen (gadverdamme, dat is toch geen woord. Net zoiets als Legoën. Hou toch op. Excuus.) over de Dam en zagen het kleine huisje steeds groter worden. 'Laten we naar Francis Bacon gaan', zei het grote meisje tegen het kleine meisje. 'Babab', antwoordde het kleine meisje en aldus geschiedde. Bij binnenkomst van de Nieuwe Kerk zagen we dat Joost, met de passie van Zwagerman, toevallig net was begonnen aan een lezing. Over dit doek, dit meesterwerk, dit drieluik, over hoe het ontstond, waar het vandaan kwam en waarom. (Wat bleek: Francis Bacon kreeg een relatie met een agressieve man die hij in een shabby café ontmoette. Een man die inbreker was en uiteindelijk zelfmoord pleegde.) Over hoe Francis, ik mag Francis zeggen, in de periode die daarop volgde een meesterwerk schilderde. Over wat je ziet en wat je voelt als je naar dat werk kijkt.

Bagelland

Zeker interessant. Ik kon enkel aan bacon denken. Mooie plakken bacon. Na afloop duwden we de kinderwagen met beleid door de massa, het kleine meisje testte de akoestiek en ik was inmiddels in Bagelland beland.

Dit is een bijdrage van Justus de Nijs, mede-oprichter en mede-eigenaar van burgerimperium Burgermeester.

Bagel BLT

(4 personen)

  • 4 sesambagels
  • 200 gram bacon
  • 2 lekkere tomaten
  • 1/2 krop sla
  • Hellmann's mayonaise
  1. Noem het een BLT­-bagel drieluik, met als basis de bagel: sesam, dubbel getoast en afgekoeld anders smelt de Hellmann's mayo.

  2. Crispy slaatje bla erbij. Een alle­ Jezus­lekkere tomaat. Heeft geen reet met keurmerken te maken. Je weet zelf wel wat een lekkere tomaat is.

  3. En dan bacon, van een slager, niet van een winkel die ook pleepapier verkoopt. Uitgebakken, liefst in een oven, maar niet broos. Niet te dun, zeker niet te dik. Kunst.

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.