Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Bloemkoolpizza met pikante gerookte tomatensaus | Yvette van Boven

Gered

VOOD vroeg aan Yvette van Boven een zomers recept. De recente broccolihype zorgde er haast voor dat de bloemkool in de verdrukking raakte. Maar de bloemkool staat haar mannetje en ontpopt zich als een mogelijk nog sexier stuk groente dan de broccoli.

Yvette van Boven, foto © Oof VerschurenYvette van Boven, foto © Oof Verschuren

Kruim

Van bloemkoolkruim kun je namelijk niet alleen een alternatieve plantaardige couscous maken, of een bloemkoolsteak, maar ook een zeer smakelijke, lichte pizzabodem, zoals Yvette van Boven hier laat zien. En als je weet dat deze toepassingen mogelijk zijn, weet je ook dat er nog veel meer mogelijk is.

Yvette van Boven is food-stylist, receptenschrijver, chef en columnist. Samen met echtgenoot Oof Verschuren produceert ze de mooiste kookboeken.

Lees hier haar antwoord op 6 essentiële vragen.

Bloemkoolpizza met pikante gerookte tomatensaus

(2 personen)

voor de pizzabodem

  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 1 ei
  • 1 bol Mozzarella, grof geraspt
  • 1 takje rozemarijn, fijngehakt
  • snuf zout en zwarte peper uit de molen

voor de saus (teveel saus, maar voor 1 pizza saus maken is zo weinig)

  • 1 blik (à 400 gram) gepelde hele tomaten
  • 1 theel. chilivlokken of naar smaak
  • 2-3 tenen knoflook, gepeld en gekneusd
  • zout en peper uit de molen
  • 50 ml olijfolie extra virgine
  • 2 eetl. rookmot of thee

voor erop

  • 2 bollen mozzarella (geen natte buffelmozzarella, die bevat teveel vocht)
  • een handvol basilicumblaadjes
  • een paar Kalamata olijfjes, zonder pit
  • evt. wat ansjovis, maar het hoeft niet

extra nodig

een rookoven of maak er zelf een in een wok of braadslee met een rekje en wat folie. (Hoe het moet staat uitgebreid beschreven in Home Made.)

De bodem

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

  2. Maal de bloemkool in een keukenmachine tot fijn kruim. Dit kan helaas niet op een andere manier, ook niet in een blender. Spreid het fijne bloemkoolkruim uit op de bakplaat. Bak het 30 minuten en schep het zeker 2 keer tussendoor om met een vork.

  3. Laat op het aanrecht 30 minuten uitdampen. Schep het dan in een schone theedoek. Wring het zo hard mogelijk uit als u kunt.

  4. Meng het in een kom met het ei, de mozzarella, rozemarijn zout en peper.

  5. Schep het mengsel dan op dezelfde bakplaat en spreid het met een spatel gelijkmatig uit tot een dunne grote pizzakorst. Bak het 20 minuten voor. Maak intussen de tomatensaus.

De saus

  1. Strooi de rookmot of thee op de bodem van de rookoven, zet het plaatje of een velletje alufolie erop en zet daar weer een rekje op.

  2. Open het blik tomaat. Giet het leeg in een zeef die op een steelpannetje staat. Knijp de opgevangen hele tomaten voorzichtig uit, niet heel erg, maar zo’n beetje, zodat de meeste pitjes eruit lopen. Leg die uitgeknepen tomaten op het rekje van de rookoven en sluit het deksel. Rook de tomaten in de rookoven 30 minuten op laag vuur.

  3. Spoel de het blikje van de tomaten om met wat water dat u ook bij de tomaten in de pan giet. Doe de knoflook erbij, de chilipeper en de olijfolie en breng aan de kook. Laat op zacht vuur 30 minuten zachtjes inkoken. Voeg als het te droog wordt wat water toe.

  4. Doe dan de gerookte tomaten erbij en pureer de saus helemaal glad met een staafmixer of in de blender. Breng op smaak met peper en zout. Als de saus nog dun is laat u hem een beetje inkoken en anders draait u het vuur uit. Laat afkoelen tot gebruik.

  5. Besmeer de pizza met een paar eetlepels saus, maak het niet te nat. Leg er een paar plakken mozzarella op en wat olijfjes. Overgiet met wat olijfolie en bak de pizza in 25 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi met de verse basilicum voor het opdienen.

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.