Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Brood met spelt- en tarwemeel

Sluwe bakkers

De enorme hype rondom speltbrood heeft er voor gezorgd dat de prijzen van de grondstof door het dak zijn gegaan. Na de echte fanaten en hippekippen is het nu ook onder het grote publiek hip geworden om tarwe als not done te beschouwen. Nu ook de grote supermarktketens op de trend inspelen, is spelt dan ook niet meer aan te slepen.

Warme broodjes

Wat mij betreft zijn voedselhypes vergelijkbaar met mode: Vijf jaar lang hebben we naar Uggs moeten kijken, maar tegenwoordig gaan die bepaald niet meer als warme broodjes over de toonbank. Hiermee wil ik niet beweren dat een bepaalde trend slecht is, maar bedenk wel waarom je iets (niet) eet. ‘Er bij willen horen’ is nooit echt een goede reden geweest.

Cocaïne

Onlangs las ik dat de nieuwe speltoogst pas rond augustus wordt verwacht. Met dit in het achterhoofd voorzie ik nieuwe voedselschandalen. Sluwe bakkers die stiekem tarwegluten aan hun speltbrood toevoegen om het luchtiger te maken. Speltmeel dat, à la cocaïne, heimelijk wordt versneden met tarwemeel. Lezen we straks in de krant over een gewapende overval op een spelttransport? Doe mij in ieder geval ook een lekker, vers, zelfgebakken speltbrood - zolang het kan. Met tarwe.

Dit is een bijdrage van Wouter Adamse, eigenaar van voedingsadviesbureau Fris en salesmanager bij Buurtboer.

Brood met spelt- en tarwemeel

(4 personen)

 • 2 el olijfolie (niet al te geurig)
 • 400 g grof volkoren tarwemeel
 • 200 g speltmeel
 • 2 tl suiker
 • 2 tl grof zeezout
 • 4 gr. gist
 • 1 hand zonnebloempitten, pompoenpitten,sesamzaad, of maanzaad
 1. Meng eerst alle droge ingrediënten. Voeg desgewenst pompoenzaden, zonnebloempitten, sezamzaad of maanzaad toe.

 2. Voeg 6 dl. warm water toe en meng nu dit geheel tot een deeg met een beslag-consistentie.

 3. Vet een flinke brood- of cakevorm in en giet het deeg daarin.

 4. Dek de vorm af met een vochtige theedoek en zet deze gedurende 1,5 uur op een warme, duistere plaats, zodat het deeg kan rijzen.Verwijder na 1,5 uur de theedoek en besprenkel de bovenkant van het brood naar wens met sesamzaad of iets anders.

 5. Verwarm de oven voor tot 180 graden en zet het bakblik met deeg 40 minuten in de oven. Het brood is na 40 min. goed gerezen en geel tot bruin van kleur.

 6. Haal het brood uit de vorm en bak het nog eens 10-15 min. zonder vorm. Het brood moet hol klinken als je tegen de onderkant tikt. Geef het anders nog 5 minuten.

 7. Laat afkoelen en snijd aan.

Dit recept is een variatie op een recept van Marjoleine de Vos.

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.