Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Cashewnotensmeersel

Huppelachtige planteneter

De laatste maanden vindt er een transformatie plaats van mijn eetpatroon: ik verander van alleseter in planteneter. Best eng, want het verschafte mij voorheen een bepaalde trots om zonder twee keer na te denken een enorm bord cote de boeuf weg te werken. Aangezien deze transformatie wel leefbaar moet blijven, zocht ik naar plantaardige vervangers die echt lekker zijn - laten we tofu in godsnaam overal buiten houden - en vond een ‘cream cheese’ van cashewnoten.

Protest

Terugkijkend denk ik dat het allemaal begon in een Franse bistro, zo’n zes maanden geleden: rundertartaar met rauw ei vooraf en bloederige steak als hoofdgerecht. Voor het eerst protesteerde mijn lijf de volgende dag. De gedachte aan het rode vlees maakte me misselijk.

Smoezelige diner

Daarna volgden verschillende gebeurtenissen elkaar in rap tempo op. Ik lunchte in een knapperig fris, veganistisch restaurant en vond het zowaar lekker. Mijn lichaam kreeg er energie van, zo griezelig gezond was het allemaal. Vervolgens werd ik doodziek van een hamburger die ik at in een smoezelige diner in North Carolina. Combineer dit met een aantal documentaires met in de hoofdrol super gezonde mensen die volledig op groentesap leven en je bent er bijna. Het laatste duwtje was een film over dierenleed in de bio-industrie. Ja, hoor ik je denken, maar dát wist je toch allemaal allang?

Weekend diereneter

Waar. Blijkbaar moest ik ook het een en ander aan den lijve ondervinden. Als weekend diereneter, ontdek ik nu langzaam doordeweekse plantenrecepten die simpel en lekker zijn. Laat ik zeggen, lekker op een andere manier. Een lichtvoetige, huppelachtige manier.

Schuldvrij

Dus, voordat we horen dat werknemers in de cashewnoot-industrie schandalig behandeld worden, hierbij een schuldvrij recept voor cashewnoot-spread. Maak kennis met de cream cheese van de veganistische wereld.

Dit is een gastbijdrage van Sanny Visser. Sanny is afgestudeerd journalist, maar vindt stiekem alleen nieuws over eten écht interessant. Ultiem geluk is volgens haar een vloeibare époisses van je vingers likken.

Cashewnotensmeersel

(2 personen)

  • 150 gram rauwe cashewnoten (dus ongebrand en zonder zout)
  • 50 ml water
  • 2 ruime eetlepels vers citroensap (limoensap werkt ook)
  • 2 eetlepels kokosolie/kokosvet
  • Snuf zout, of meer naar smaak.

Dit is de basis. Je kunt daarna toevoegen wat je wilt: ik deed er verse rozemarijn en zwarte peper door, maar knoflook, olijven, zongedroogde tomaatjes et cetera, kan ook. Of een zoete spread met bijvoorbeeld aardbeien. Helemaal gek: aardbeien met rode peper. Voor de spread op de foto zijn aan deze basis 5-8 zongedroogde tomaten toegevoegd.

  1. Week de cashewnoten een nacht in koud water. Spoel en droog af. Stop in de blender samen met de andere ingrediënten en mix tot er een crème-achtige pasta ontstaat.

  2. Voeg zongedroogde tomaten, olijven en knoflook, rozemarijn of iets anders toe aan de basis en mix het geheel opnieuw.

  3. Laat een paar uur opstijven in de koelkast. Doet het goed op brood, maar ook in Indiase pompoensoep. Die soep is dan natuurlijk plantaardig (hoewel ook niemand je wat aan doet als dit niet zo is).