Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Chocoladetaart

Joie de vivre

Opgroeien in de Amsterdamse grachtengordel leverde mij een gepaste houding in de nabijheid van hoeren en junkies op, plus een gezonde argwaan jegens taxichauffeurs. Er is echter één figuur uit ons culturele landschap waar mijn Amsterdamse opvoeding me totaal niet op voorbereidde: de calvinist.

Verbeten vaderlandse literatuur

Ik dacht altijd dat de calvinist een verschijnsel uit het verleden was, tentoongesteld in verbeten vaderlandse literatuur. Maar hij staat in mijn cafés en is bevriend met mijn vrienden. Gekweld opgegroeid, in zijn puberteit van het geloof gevallen, zoekt hij thans zijn heil in de vrije grote stad. Ook ik leerde de calvinist kennen. Zuinig met geld, gematigd met eten en drank. Schuldige seks. Zelfkastijdende interne dialoog. Moet nog leren hoe hij uitslaapt, geld over de balk smijt en exorbitant dineert. Ik daarentegen beheers deze vaardigheden ruimschoots. Het leek mij dan ook een nobele en passende roeping de calvinist op dit gebied wat bij te brengen.

Klaar met de calvinist

Maar ik ben klaar met de calvinist. Hij wil niet (leren) genieten. Sterker nog, hij wil dat niemand geniet. Mocht dat onverhoopt toch gebeuren, dan gaat dat gepaard met een hoop ambiguïteit. Na drie kandidaten geef ik de pijp aan Maarten. Doe mij maar een man zonder religieus trauma en mét gezonde dosis joie de vivre. Als tegenwicht bak ik deze wellustige chocoladetaart. Dubbel chocolade, zonder dubbel gevoel.

Dit is een bijdrage van Anna Top. Anna is afgestudeerd in de Humanistiek. Ze kookt om haar neurotisch-analytische hoofd te kalmeren. Een doos bonbons mag een maandsalaris kosten.

Chocoladetaart

(12 personen)

  • 6 eieren
  • 500 gram pure chocola
  • 250 gram roomboter
  • 250 ml crème fraîche
  • 225 gram poedersuiker
  • 4 el bloem
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt 250 gram pure chocola (minstens 70% cacao) met 250 gram roomboter in een steelpannetje. Zorg dat het niet te warm wordt. Roer er 225 gram poedersuiker doorheen.

  2. Scheid van 6 eieren de dooiers van het eiwit. Meng de 6 eierdooiers door het chocolademengsel en klop de 6 eiwitten stijf. Roer 3 tot 4 el bloem door het chocolademengsel (vervang voor een glutenvrije taart door amandelmeel) en schep er daara voorzichtig de 6 eiwitten doorheen.

  3. Stort dit mengsel voorzichtig in een ingevette bakvorm en zet 25 tot 30 minuten in de oven. Maak ondertussen glazuur door 250 gram pure chocolade te smelten en te mengen met 250 ml crème fraîche.

  4. Smeer de taart wanneer hij gaar en afgekoeld is in met een dikke laag glazuur. Laat een uur opstijven in de koelkast.

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.