Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Chutney van rode ui

Niet te plakkerig

Behalve voor bloed, margarine en reality-tv, heb ik een fobie voor gelei en suikerige emulsies als jam en karamel. Het woord gelei is in mijn ogen al even vies en glibberig als de gelei zelf. “Zjuhllijijijij” Bah! Het gaat me er niet eens om dat gelatine wordt geproduceerd uit huiden en beenderen van dieren. Jakkes! Het gaat erom dat het glinstert, rilt, potentieel plakt en mierzoet is - net als zoiets suikerigs als jam. Brrr.

In tranen

Sluit mij op in een kamer met een met jam en margarine bestreken boterham. Dreig: 'Biecht op, voor wie werk je? Waar is de sleutel van de kluis met geld?!' Breng vervolgens de boterham langzaam richting mijn gezicht en je zult zien, ik zwicht: 'Ik werk freelance, ik heb geen kluis en geen geld! Ik zweer het!' en barst in tranen uit.

Zoete plakkerigheid

Deze angst zit diep, lieve mensen. Als mijn vader jam eet, dan denk ik aan de zoete plakkerigheid op zijn tanden en zou ik het liefst het broodje uit zijn handen slaan. 'Nee! Pas op! Jam!' Maar vader wil niet gered worden. Vader wil jam. Het zou ook vervelend zijn als iemand met een sociale fobie naar recepties en vrijmibo’s ging om andere mensen uit sociale situaties te redden. 'Nee! Pas op! De ander!' En opeens zit je alleen thuis.

Vreugde

Maar als je daar dan toch bent, eet dan een zuurdesemboterham met smakelijke jong belegen kaas en deze chutney van rode uien. Chutney is voor mij jam, ontdaan van al zijn fobie-opwekkende eigenschappen. Niet te zoet, niet te geleiïg, en niet te plakkerig. Geen reden tot paniek dus. Zelfs reden tot vreugde!

Dit is een bijdrage van Merel, hoofdredacteur van VOOD.

Chutney van rode ui

(4 personen)

 • 500 gram rode uien
 • handje zwarte rozijnen
 • 6 el rode wijnazijn
 • 6 el rietsuiker
 • 1 tl kruidnagels
 • beetje olijfolie
 • zout en peper
 1. Schil de rode uien en snij ze allemaal parten. Halveer daarna nog een keer alle parten.

 2. Bak de uien in een scheut olijfolie aan in een (bij voorkeur emaille) pan. Voeg een handje rozijnen, 6 el rode wijnazijn, 6 el rietsuiker, de kruidnagels en een snuf zout en peper toe. Roer goed en zet op een laag pitje of een vlamverdeler.

 3. Kook ondertussen een schone glazen pot (inhoud ongeveer 500 ml) uit en laat die drogen op een schone theedoek.

 4. De chutney is klaar als hij nog vochtig maar niet vloeibaar meer is. Laat de chutney afkoelen en vul de schone pot ermee. De chutney is daarna te bewaren in de koelkast. Probeer na openen zo min mogelijk kleffe vingers en vieze lepels in de pot te steken, dan blijft de chutney het langst goed.

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.