Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Fattoush

Zomerspecial: Een zomer zonder BBQ

Voor wie geen barbecue heeft of wie genoegen neemt met modernere voedselbereidingsmethoden dan kolen en open vuur, is er deze zomer de VOODspecial: Een zomer zonder BBQ. Daarin vind je zomerse gerechten die allemaal zonder bussen spiritus en eindeloos gewapper met kranten bereid kunnen worden, maar die je wel naakt in de tuin of op het balkon kunt nuttigen.

De fattoush is een Libanese salade met brood. De versie hieronder is die van de Comptoir Libanais, een succesvolle Engelse keten van delicatessezaken en 'kantines', waar de Libanese keuken centraal staat. Als je ooit hongerig het Victoria & Albert Museum in London verlaat, laat je dan niet verleiden tot het eten van scones met thee, maar doe de Comptoir aan die daar om te hoek zit.

Belangrijk voor de fattoush is dat de dressing je een beetje tart. De samengang van citroen, sumak en azijn zorgen hiervoor.

Als je deze dressing te zoet vindt vanwege de granaatappelmelasse, kun je altijd kiezen voor deze dressing van Claudia Roden: 1 dl. olie, het sap van 1 citroen, 1 el. sumak, zout en peper.

Wat als tartend ervaren wordt is uiteraard een persoonlijke kwestie.

Fattoush

(4 personen)

  • 2 pitabroodjes
  • olijfolie
  • 2 tl. sumak
  • 3 kroppen baby gem of 1 krop romaine
  • 12 cherry tomaatjes in partjes
  • 2 lente-uitjes
  • 1 bos munt
  • 1 bos peterselie (bossen van een gelijke grootte)
  • 2 kleine komkommers
  • 8-10 radijsjes in dunne plakjes
  • 1 granaatappel

Voor de dressing:

  • 75 ml granaanappelmelasse
  • 50 ml (cider)azijn
  • 1 tl. gedroogde munt
  • 2 tl. sumak
  • het sap van 1 citroen
  • 125 ml. olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • zout en peper
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Scheur het pitabrood in stukken, besprenkel deze met olijfolie en sumak, schud even om en rooster alles in de oven totdat de stukjes pitabrood knapperig zijn en beginnen te bruinen. Laat het brood afkoelen.

  3. Neem een grote kom en meng daarin de in stukken gescheurde baby gem, de tomaten, de radijsjes, de lente-ui, de komkommer in kleine stukken, de gehakte munt, peterselie en de granaatappelpitten.

  4. Bereid de dressing: Klop alle ingrediƫnten in een kom totdat de dressing glad is. Proef en voeg peper en zout toe.

  5. Meng 1/2 van de dressing door de salade. Schep om met couvert of handen.

  6. Voeg als laatste het pitabrood aan de salade toe en serveer de rest van de dressing los op tafel.