Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Gekarameliseerde walnoten

WELTSCHMERZ

Zelfreflectie is niet alleen een ingewikkeld woord, het is ook een erg ingewikkelde bezigheid. Leg de vinger er maar eens op: maakte je die scooterrijder terecht uit voor rotte hond of was het gewoon een lange werkdag? Is de wereld een tranendal of heb je het afgelopen weekend te veel gedronken? Verdiende vriendlief die veeg uit de pan of ben je eigenlijk teleurgesteld in een vriendin?

Filosofie van de gare aardappel

Nee, het is lang niet gemakkelijk om te achterhalen waarom je voelt wat je voelt en denkt wat je denkt. Daarom probeer ik sinds kort 'de filosofie van de gare aardappel' na te leven. Het is het beste advies (met de meest bizarre naam) dat ik ooit van iemand kreeg; het advies om op die momenten waarop je jezelf flink in de weg zit niet meteen te ontploffen, maar te wachten totdat je gevoelens en gedachten gáár zijn. Het lijken soms taaie klojo’s, die emoties, maar gaar – en daarmee verteerbaar, te vreten – worden ze uiteindelijk altijd. De noodzaak verbaal de vloer met iemand aan te vegen zou tegen die tijd verdwenen moeten zijn.

Uitstekend

Gare aardappels dus, bij scheurende scooterrijders, Weltschmertz en teleurstellende vriendschappen. Bij de borrel smaken deze gekarameliseerde walnoten weer uitstekend.

Dit is een bijdrage van Fen, grootverbruiker van zure augurken en hoofdredacteur van VOOD.

Gekarameliseerde walnoten

(4 personen)

  • 200 gram walnoten
  • 150 gram rietsuiker
  • snuf cayennepeper
  • grof zeezout
  1. Leg een stuk bakpapier klaar en vet dit licht in met wat zonnebloemolie.

  2. Doe 150 gram rietsuiker en een flinke snuf cayennepeper in een pan met een dikke bodem. Voeg een eetlepel water toe en zet op hoog vuur. Blijf goed roeren tot er karamel ontstaat. Wees voorzichtig want het wordt loeiheet, en proef de karamel ook dus niet totdat hij is afgekoeld.

  3. Voeg 200 gram walnoten aan de karamel toe, roer gauw goed om en stort het mengsel uit over het bakpapier. Laat goed afkoelen en bestrooi met grof zeezout.