Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Geroosterde aardappelen

GOEDE VOORNEMENS

Ik heb afgelopen jaarwisseling godzijdank niemand horen zeggen dat hij gaat stoppen met roken, gezonder gaat eten of vaker gaat sporten. Laten we eerlijk zijn: niemand houdt zich doorgaans aan dit soort ijdele voornemens en laten we nog eerlijker zijn: er is niets vervelender dan het lijdzame gezeur waarmee ze doorgaans gepaard gaan. Natuurlijk: wat moet, is vaak niet leuk.

Minstens zo gezond

Gelukkig zijn er ook goede voornemens die niet moeten, maar mogen. Zoals af en toe je telefoon uitzetten en dan liegen dat je batterij leeg was. Zoals kleren in de kloppende maat kopen, zodat je nooit meer vindt dat er een paar kilo af moet. Zoals eerlijk antwoord geven als mensen vragen hoe het met je gaat en zoals genieten van eten. Voornemens als deze zijn echt reuze gemakkelijk uit te voeren, en volgens mij minstens zo gezond als sporten.

Unaniem

Met deze geroosterde aardappeltjes, losjes gebaseerd op een recept van The Fat Duck en door VOOD unaniem verkozen tot de beste geroosterde aardappeltjes ooit, geniet je je een ongeluk. Na veelvuldige consumptie vraagt de jaarwisseling vermoedelijk wél dringend om goede voornemens, maar dat zien we over een jaar dan wel weer.

Dit is een bijdrage van Fen, grootverbruiker van zure augurken en hoofdredacteur van VOOD.

Geroosterde aardappelen

(4 personen)

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 4 tenen knoflook
  • verse rozemarijn
  • olijfolie
  • zout
  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Was een kilo aardappelen goed, laat de schil zitten en snij de aardappelen in stukken. Doe de stukken in een kom en laat deze 2 minuten lang onder stromend water staan.

  2. Breng een pan met water aan de kook, voeg flink wat zout toe en kook de aardappels goed gaar. (Maar niet zo gaar dat ze uit elkaar vallen.)

  3. Vul ondertussen een braadslee met zoveel olijfolie tot er een laag van een centimeter in staat. Zet de braadslee in de warme oven.

  4. Giet de aardappelen af en laat ze kort droogstomen. Doe ze in de (hete) braadslee en schud totdat alle aardappelen bedekt zijn met olie. Zet een uur in de oven, en schud de aardappelen af en toe om. Voeg na 50 minuten vier tenen knoflook en verse rozemarijn naar smaak toe. Breng voor het serveren op smaak met peper en zout.