Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Kippensoep

Nagels en al

NAGELS EN AL

Reizen en eten staan nummer één op de lijst met dingen die ik het liefste doe. De combinatie is nog beter. Komt het even goed uit dat ik net terug ben van een half jaar buitenland. Op mijn culinaire ontdekkingen in Amerika kom ik een andere keer terug. Eerst China, het land met het lekkerste eten ooit. Niet zoals je dat bij de lokale Chinees in een willekeurig dorp in Nederland eet, maar de échte Chinese keuken.

Verrotte eieren

Die is namelijk om je vingers bij af te likken. Of om een lekkere harde boer op te laten, zoals dat in China hoort. Verrotte eieren serveren ze, gefermenteerde boontjes en zelfs een stukje hond. Even zo avontuurlijk in China: het schijnbaar onschuldige kopje kippensoep. Dat heeft niets te maken met een geurig kopje bouillon met selderij en malse stukken kip. Die kip is namelijk al lang in een ander gerecht verwerkt. Wat je wel krijgt is een kopje borrelende prut, met als je geluk hebt een veertje en een knapperige kippenpoot. Een echte kippenpoot bedoel ik dan, met nagels en al. Nog trek?

Wel lekker

Dit kippensoeprecept komt van mijn moeder, en het heeft volgens de Chinezen niks met echte kippensoep te maken. Lekker is het wel.

Dit is een bijdrage van Martine de Kock. Martine reist graag en veel. Ze schrijft over wat ze at en graag nog eens wil eten.

Kippensoep

(4 personen)

  • 2 kippenbouten
  • 2 preien
  • 1 winterwortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 uien
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • bosje verse selderij
  • 150 gram vermicelli
  • zout
  1. Zet 2 fikse kippenbouten op met 1,5 liter water en wat zout, ze moeten in ieder geval onder staan. Doe er wat blaadjes laurier, een takje tijm, 1 tl zwarte peperkorrels bij, plus de volgende groenten, grof in stukken gesneden: 1 prei, 1 winterwortel, 3 uien en 3 stengels bleekselderij.

  2. Breng de soep aan de kook en zet hem daarna op een klein pitje voor minimaal 1 uur, maar liever langer.

  3. Zet het vuur uit, haal de kippenbouten eruit en leg ze op een schaal om af te koelen. Haal de groenten eruit, en gooi ze weg. Leg een vel (ongeparfumeerd) keukenpapier in een zeef en hang deze in een andere pan. Zeef de soep beetje voor beetje. Pluk het vlees van de kip in kleine stukjes en zet dit apart. Wacht hier niet te lang mee, als de kippenbouten koud zijn kan dit een lastig worden.

  4. Snij 1 extra prei in fijne (halve) ringen en hak een bosje selderij grof. Zet de bouillon weer op het vuur. Voeg 2 handen gedroogde vermicelli toe, de stukjes kip, en als laatste de prei en de selderij.