Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Anna Top: Sociaal glijmiddel

'Koekje?'

Waar andere stellen ruzie maken over schoonmaken, maken mijn wederhelft en ik ruzie over de schoonmaakster. Ze maakt het bad niet schoon. Mijn wederhelft wil er niets van zeggen, vindt dat veel te ongemakkelijk. Nu is de schoonmaakster inderdaad een strenge Ghanese van indrukwekkend formaat. Maar ik, Anna, vrouw van de wereld en communicatief wonder, zal dit varkentje eens wassen. Zodat Kai mijn bad gaat wassen. Door heel simpel te zeggen: 'Ik zou het fijn vinden als je ook het bad schoonmaakt.'

Sociaal glijmiddel

Ik ben van goede wil, dus ik bak er koekjes bij. Geen groter sociaal glijmiddel dan zelfgemaakte brosse heerlijkheid. Bovendien ruikt het huis goddelijk gemoedelijk, waardoor mijn kritiek vast dragelijk wordt straks. Maar als ze voor me staat kan ik - gebukt onder een vreemdsoortig koloniaal schuldgevoel - niet meer uitbrengen dan een stamelend: 'Koekje?'. Kai en het koekje verdwijnen direct naar de badkamer. Alwaar ze niet het bad schoonmaakt. Ik blijf onthand achter.

Episch gefaald

Ik wil alleen maar dat ze me aardig vindt. En vooral niet dat zij denkt dat ik denk dat ik beter ben dan zij. De conclusie is confronterend: ik, Anna, vrouw van de wereld, kan dit niet. Berustend in mijn episch gefaalde missie vraag ik of ze nog iets nodig heeft. Ze zegt: 'Anna, ik zou het fijn vinden als je groene Cif haalt in plaats van gele.' Bedeesd sms ik mijn wederhelft of hij onderweg groene Cif kan kopen. Waarna ik haar nog een koekje aanbied.

Zelf haverkoekjes maken?

Dit is een bijdrage van Anna Top. Anna is afgestudeerd in de Humanistiek. Ze kookt om haar neurotisch-analytische hoofd te kalmeren. Een doos bonbons mag een maandsalaris kosten.