Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Madeleines met citroen

NIET TE VERSMADEN

La France! De bakermat van de haute cuisine; confit de canard en andouillettes. Andouillettes zijn niet te versmaden. Toen ik klein was dacht ik altijd dat dat betekende dat iets niet weg te krijgen was. Gezien de ontkenning in de zin. In dit geval bedoel ik het ook op die manier.

Saucijsjes

Het ging als volgt: op de terugweg van onze skivakantie moesten we wat eten. Sowieso een vrij treurige aangelegenheid in het gemiddelde wegrestaurant natuurlijk. Maar dit keer leek het alsof we iets lekkers hadden gevonden. Het leken een soort saucijsjes, in een lekker bruin sausje. “Andouillettes s’il vous plait”. Er waren nog genoeg vrije tafeltjes. Die van ons leek te stinken naar… waarnaar eigenlijk? Nog net voordat mijn vriendin haar tanden in haar andouillette wilde zetten wisten we het: poep. En niet onder het tafeltje maar op het bord van mijn vriendin. Zelfs de frietjes ernaast waren niet meer te eten.

Onschuldige definitie

Het eerste wat we deden toen we thuis waren was opzoeken wat we in vredesnaam besteld hadden. Het woordenboek zei ‘een soort worstje’ . Nou, dat is wel een heel onschuldige definitie van de andouillette, een worst gemaakt van de ingewanden van runderen en varkens. Maar ieder zijn meug. De volgende keer neem ík lekker een madeleine. Met het frisse aroma van citroen.

Dit is een bijdrage van Martine de Kock. Martine reist graag en veel. Ze schrijft over wat ze at en graag nog eens wil eten.

Madeleines met citroen

(4 personen)

 • 150 gram roomboter
 • 50 gram bloem
 • 60 gram amandelmeel (ook zelf te maken door amandelen of amandelschaafsel in de keukenmachine fijn te malen)
 • 125 gram poedersuiker
 • 3 eiwitten
 • geraspte schil van 1 citroen
 • madeleine bakvorm
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de boter in een pan en zet deze op een klein pitje. Laat de boter in 15 minuten lichtbruin worden. Vet ondertussen de madeleinevorm goed in en rasp de schil van de citroen.

 2. Doe het amandelmeel in een kom en voeg de gezeefde bloem en poedersuiker toe.

 3. Klop in een aparte kom 3 eiwitten los.

 4. Voeg het citroenrasp en de eiwitten toe aan het meelmengsel en klop losjes tot een gladde massa.

 5. Roer de warme boter er langzaam doorheen. Gebruik eventueel een zeef om klontjes of residu achter te houden. Schenk het mengsel in de madeleine bakvorm (doe de vormpjes niet helemaal vol) en zet 12 minuten in de oven op 200 graden. Bon appetit!

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.