Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Maiskoekjes

Water van de juwelier

Wat van ver komt is lekker, zo blijkt. Want Japanners willen Evian uit Frankrijk, Amsterdammers kopen het tropische Fiji Water bij een waterwinkel met juweliersprijzen, Hollywood-acteurs worden gespot met een pakje gepasteuriseerd kokoswater in de hand, wij willen bruin terug komen van vakantie en Chinezen smeren zich in met witmakers.

Vera en Dirk

Maar ik zie een nieuwe trend om mij heen. Gemotiveerd door een hoop schandaaltjes willen we plotseling allemaal weten waar ons voedsel vandaan komt. Waar graasde mijn biefstuk? Wie bakt mijn brood? Hoe wordt mijn vis gerookt? Geen betere manier om daar achter te komen dan een dagje appels plukken bij Vera en Dirk in de Beemster of door eens zelf brood te bakken. Lekker ouderwets en hip tegelijk.

Wakker maken

Zelf eet ik alleen maar brood van ambachtelijke bakkers en vlees van goede, lokale slagers. Twee keer zo duur, tien keer zo lekker. Toch is er één ding waar je me altijd voor wakker mag maken, en dat komt tóch van ver. Dat zijn mijn vaders Indische maïskoekjes.

Dit is een bijdrage van Wouter Adamse, eigenaar van voedingsadviesbureau Fris en salesmanager bij Buurtboer.

Maiskoekjes

(4 personen)

  • 1 blikje mais (afgegoten)
  • 6 el bloem
  • 2 eieren
  • 2 el bosui (in ringetjes)
  • 2 el selderie (fijngesneden)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl gemalen laos
  • 2 tl gemalen koriander
  • zonnebloemolie
  • zout
  1. Meng de bloem met de laos, de koriander en wat zout.

  2. Kluts hier de eieren doorheen.

  3. Voeg de mais, de bosui, de selderie en de knoflook toe.

  4. Bak de koekjes in een pan met een stevige bodem en in een grote scheut zonnebloemolie. De koekjes moeten ongeveer een maiskorrel hoog zijn, dan worden ze goed gaar en zijn ze het lekkerst.