Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Panna cotta met kokosroom en kardemom

Modern vrouwenhoofd

‘Als ik later groot ben dan word ik advocaat. Ik heb drie kinderen en een man die helpt in het huishouden.’ Dit schreef ik 17 jaar geleden. Kon ik maar teruggaan in de tijd en mijn 10 jaar oude mini-me erop voorbereiden dat het allemaal niet zo simpel zal zijn; het verenigen van een modern vrouwenhoofd en vrouwenhart.

Postmoderne-hipster-ogen

Onlangs ontving ik goed bedoeld, maar ongevraagd advies van mijn vader. ‘Eigenlijk, Anna, ben jij gewoon een ware feminist. Mannen vinden dat ingewikkeld.’ In zijn linkssociale-hippie-ogen is dat wellicht een goede zaak. Maar mijn postmoderne-hipster-ogen zien dat anders.

Passiekiller

Na al mijn ontmoetingen met episch egoïstische mannen was ik zo blij met ein-de-lijk een goede man. Maar een man die de was vouwt, staat nu eenmaal niet op de cover van een boeketreeks. Lust luistert niet naar keukentafelgesprekken en passie kent geen diplomatie. Hele volkskrantspecials werden immers gewijd aan hoe een gelijkwaardige relatie een flinke passiekiller kan zijn. Mijn gedachten dwalen af naar overzichtelijkere tijden. Toen de vrouw nog het huishouden deed en een exotisch dessert nog hip was. Ik maak een kokos panna cotta met passievrucht. Terwijl die in de koelkast staat, vouw ik mijn eigen was op. En dat stemt mij (voorlopig) best heel tevreden.

Dit is een bijdrage van Anna Top. Anna is afgestudeerd in de Humanistiek. Ze kookt om haar neurotisch-analytische hoofd te kalmeren. Een doos bonbons mag een maandsalaris kosten.

Panna cotta met kokosroom en kardemom

(4 personen)

 • 300 ml kokosroom
 • 200 ml slagroom
 • 1 vanillestokje
 • 5 eetlepels suiker
 • 4 kardemompitjes
 • 3 blaadjes gelatine
 • 1 passievrucht
 1. Meng in een steelpan de kokosroom met de slagroom. Schraap het merg uit een vanillestokje en voeg dit samen met de suiker en de kardemom toe aan het mengsel en laat het geheel op een laag pitje heet worden (maar breng het niet aan de kook).

 2. Week ondertussen de gelatineblaadjes minstens 5 minuten in koud water en laat de steelpan nog minstens 10 minuten van het vuur af staan, zodat de smaken van de vanille en kardemom goed loskomen.

 3. Knijp de gelatine goed uit en voeg toe aan het hete roommengsel, zorg dat de gelatine goed is opgelost en haal de kardemom uit het room-gelatine mengsel. Laat het geheel even afkoelen.

 4. Spoel vier vormpjes of kleine glazen om met koud water, verdeel het mengsel over de bekertjes of glazen en laat het geheel minstens drie uur opstijven in de koelkast. Serveer bestrooid met de pitjes uit een passievrucht.

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.