Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Pasta met courgette, geitenkaas en citroen

Het lekkere-dingen-dieet

Als ik me ooit aan het schrijven van een dieetbijbel zou wagen, dan zou die gebaseerd zijn op één gulden regel: eet alles wat je lekker vindt, maar leer wel eerst wat lekker is.

Te twisten

Je mag het eigenlijk niet hardop zeggen, maar ik geloof dat over smaak wel degelijk te twisten valt. Want alle baby's drinken graag zoete moedermelk. En dertig jaar later drinken sommige van deze volgroeide baby's thee van verveine, verse gember en een gedroogd citroenschilletje en anderen gezoete thee van Lipton. Dan weet je: daar heeft de smaak zich verschillend ontwikkeld.

Lezen en leren

Smaak kun je bijspijkeren. Het heeft te maken met veel proeven, met lezen en leren en met weten wat je nu eigenlijk precies in je mond stopt. Ik kan me zo voorstellen dat iedereen die deze uitzending over Lipton-thee gezien heeft stante pede een kruidentuin vol verveine aanlegt, om vervolgens óók wat kritischer naar het verdere aanbod in supermarkt/kantine/restaurant te kijken. Ik hoop het ook.

Net genoeg mate

Ik heb het idee dat mensen vooral dik worden van vieze dingen, en niet per se van vet, koolhydraten of eiwitten. Het meest effectieve dieet volg je volgens mij dan ook wanneer je leert wat lekker is, en je daar vervolgens met net genoeg mate van geniet. Bye bye fastfood-hamburgers, dieetshakes en chemische vruchtenyoghurt dus. En hoi pasta met courgette en geitenkaas.

Dit is een bijdrage van Fen, grootverbruiker van zure augurken en hoofdredacteur van VOOD.

Pasta met courgette, gietenkaas en citroen

(4 personen)

  • 300 gram pasta
  • 3 courgettes
  • 3 tenen knoflook
  • 2 flinke rode uien
  • 2 biologische citroenen
  • 4 el zachte geitenkaas
  • bos verse basilicum
  • hand rucola
  • 2 sneetjes oud brood
  • 1 tl gedroogde tijm
  • olijfolie
  • zout
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij 3 middelgrote courgettes in plakjes en 2 flinke rode uien in parten. Doe de groenten in een braadslee en giet er olijfolie overheen. Zet twintig minuten in de oven - of tot de groenten gaar zijn.

  2. Rasp de schil van 2 (bij voorkeur biologische) citroenen. Knijp het sap uit de 2 citroenen en vang op in een grote mengschaal. Doe hier 4 grote lepels zachte geitenkaas, een flinke bos verse basilicum en een handje rucola bij.

  3. Zet 300 gram pasta op. Verkruimel terwijl de pasta kookt 2 sneden oud brood in de keukenmachine. Bak de kruimels op in een koekenpan met veel olijfolie, 3 tenen knoflook, tijm en lekker veel zout.

  4. Giet de gare pasta af en vang hierbij 2 el kookvocht op. Doe de pasta met het kookvocht en de groenten uit de braadslee in de mengkom. Breng op smaak met zout en peper en hussel goed. Stort de pasta in een mooie schaal en garneer met de broodkruim en de citroenrasp.

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.