Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Pasta puttanesca

Hoerenpasta

Pasta puttanesca betekent 'hoerenpasta'. Een brute benaming voor zoiets onschuldigs als een bordje spaghetti. Want dat is de pasta puttanesca namelijk: een zeer beschaafde maar verrassend smakelijke pasta die je zonder problemen aan een breed en omvangrijk publiek kunt voorschotelen. Ansjovis, groene peper, kappertjes en olijven vormen de smaakmakers van de puttanesca. Dat klinkt fel, maar de tomaat haalt gemakkelijk de scherpe kantjes van de saus en maakt er een – ik kan er niets aan doen – buitengewoon verleidelijk geheel van.

Levendige discussie

Ook leuk: de naam van deze pasta zet tijdens het eten standaard aan tot levendige discussie. Die start veelal bij de mogelijkheid van vrijwillige prostitutie en voert via het heroïnehoertje naar Rob Oudkerk. Vervolgens dringen terstond Heleen van Royen en haar project blootfoto’s zich op, waarna de eetlust zich rap uit de voeten maakt. Op die manier zet zo’n bordje Italiaans ook bepaald niet aan.

Dit is een bijdrage van Fen, grootverbruiker van zure augurken en hoofdredacteur van VOOD.

Pasta puttanesca

(4 personen)

  • 400 gram spaghetti
  • 200 gram lekkere zwarte olijven
  • 8 ansjovisfilets
  • 1 blik ontvelde tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el kappertjes
  • 1 rode peper
  • bosje verse peterselie
  • blok verse Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • zout
  1. Zet een flinke pan water op het vuur en voeg - als het water kookt - 400 gram spaghetti toe. Begin aan de saus terwijl de pasta kookt.

  2. Snij hiervoor 8 ansjovisfilets op olie in stukjes en bak die in een hapjespan aan in een flinke scheut olijfolie. Voeg als de ansjovis ‘smelt’ 1 rode, niet te pittige peper in dunne reepjes toe (zonder pitjes) en 2 tenen fijngesneden knoflook. Bak zachtjes mee.

  3. Voeg een blik ontvelde tomaten toe (druk die voorzichtig stuk met een houten pollepel), plus 200 gram ontpitte zwarte olijven (het is heel belangrijk dat je lekkere pittige olijven gebruikt) in grove stukken en 2 eetlepels kappertjes. Laat een kwartiertje zachtjes pruttelen en voeg eventueel wat kookwater van de pasta toe als de saus te dik wordt.

  4. Giet de pasta af wanneer deze gaar is en meng de pasta met de saus in de pan. Stort de pasta in een grote (voorverwarmde) schaal en besprenkel met olijfolie. Garneer met veel verse peterselie en veel vers geraspte parmezaan.