Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Risotto met gegrilde asperges

Chique

Er zijn gerechten die om de een of andere reden een chique uitstraling hebben, zonder werkelijk chique te zijn. Risotto is zo'n gerecht.

Risotto met gegrilde asperges

(4 personen)

  • 1,5 liter groentebouillon
  • een pluk peterselie
  • een ui
  • 350 gr. risottorijst
  • olijfolie
  • witte wijn
  • peper en zout
  • 3-4 sjalotten
  • Parmezaanse kaas
  • een bos groene asperges

eventueel

  • 1 citroen
  • een scheut room
  1. Zorg voor 1,5 liter groentenbouillon. Maak die vers of neem een bio-blokje. (Bio omdat de smaak van de gewone bouillonblokken soms wel erg artificieel aandoet.) Voeg aan het water met opgeloste bouillonblokjes een pluk verse peterselie toe en 1 doormidden gesneden ui. Laat de bouillon doorlopend op laag vuur pruttelen.

  2. Snijd de sjalotten fijn en fruit deze op laag vuur even in een pan met dikke bodem in een royale hoeveelheid olijfolie. Voeg eventueel wat zout toe zodat het vocht uit de sjalotten komt en ze minder snel gaan bakken. Ze moeten glazig zijn.

  3. Voeg de risottorijst toe en roer deze flux om, totdat ieder korreltje glinstert, omdat het een laagje olie om zich heen heeft.

  4. Blus het geheel af met een scheut droge witte wijn en voeg direct daarna de eerste lepel bouillon toe. Houd het vuur laag.

  5. Wacht tot de bouillon bijna helemaal is opgenomen door de rijst en voeg dan opnieuw een schep bouillon toe. Blijf gedurende dit proces steeds roeren. Het is aan te bevelen jezelf een glas wijn in te schenken en eventuele gasten -niet allemaal- te vragen je gezelschap te houden in de keuken, mits je daar niet nerveus van wordt.

  6. Blijf steeds bouillon toevoegen wanneer die is opgenomen door de rijst en rustig roeren (en wijn drinken). Maak geen haast!

  7. Na zo'n 15-20 minuten ben je er meestal wel bijna. Proef de rijst tussendoor.

  8. Blancheer in een aparte pan ondertussen de asperges. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn en mogen nog net iets te stevig zijn als je ze uit het water haalt.

  9. Gril de asperges met wat olijfolie en zout en peper in een grillpan. Vraag eventueel gezelschap ondertussen in de risotto te roeren.

  10. Rasp, wanneer de risotto zo goed als klaar is, alvast wat Parmezaanse kaas door de risotto en voeg flink peper toe en eventueel wat citroenrasp. (Op dit moment kun je eventueel ook een scheut room toevoegen. Dat maakt de risotto logischerwijs romiger en veel zwaarder.)

  11. Neem even een slok wijn en kijk tevreden naar de pan risotto. Schep op de -bij voorkeur voorverwarmde- borden en leg de asperges er bovenop. Rasp er met een grove rasp Parmezaanse kaas overheen.

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.