Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Roomkaastaart met vers fruit

Vingers aflikken

Een paar jaar geleden heb ik 3 maanden in Mali gewoond. Dat ligt in diep donker Afrika. Het was een bijzondere ervaring om daar als lange blonde Hollandaise rond te lopen. En het eten was óók heel bijzonder.

Glibberige baobabsaus

Bij de NGO waar ik stage liep, aten we elke middag met alle collega’s onze rijstmaaltijd uit één schaal. Met onze handen welteverstaan. Lekker door de glibberige baobabsaus en met z’n allen aan eenzelfde stukje vlees trekken. In Mali mocht ik voor het eerst in mijn leven voor mijn verjaardag een levende kip op de markt uitzoeken. Dit kippetje werd vervolgens voor mijn neus gekeeld en geplukt. (Zouden ze hier ook moeten doen. Bye bye plofkip.) Unieke snacks hadden ze ook in Mali. Couscous in een boterhamzakje bijvoorbeeld. (Couscous in zakje, zakje dichtknopen, puntje eraf knippen en tadaa.)

La vache

Maar vooral is de La Vache Qui Rit me bijgebleven. En dat voor iemand die echt wel van lekkere kaas houdt. Maar als je in diep donker Afrika zit, waar je elke dag met je handen slijmerige prut uit een schaal eet samen met 6 ander paar handen, dan wordt een stokbroodje (leve het koloniale verleden) met La vache qui rit ineens een culinair hoogstandje.

Net als in Mali

Na 3 maanden Afrika ben ik wel cold turkey weer gestopt. Ik bedoel; er zijn betere kaasjes te vinden in Nederland. Maar af en toe, zo rond een verjaardag, hunker ik toch ineens heel erg naar Mon Chou taart. Gemaakt van het zusje van La vache qui rit. Zónder oven en mét een bodem om je vingers bij af te likken. Net zoals ze in Mali zouden doen.

Dit is een bijdrage van Martine de Kock. Martine reist graag en veel. Ze schrijft over wat ze at en graag nog eens wil eten.

Roomkaastaart met vers fruit

(8 personen)

Voor de bodem

 • volkoren biscuits (ong. 45 stuks)
 • 150 gram boter
 • 1/2 pot rode vruchtenjam

Voor de vulling

 • 1 pakje Mon Chou
 • 100 gr. witte basterdsuiker
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 2,5 dl slagroom
 • veel vers rood fruit
 1. Verkruimel de biscuits (bijv. door ze in diepvrieszak doen en met de deegroller te verkruimelen). Smelt de boter in een steelpan.

 2. Roer de biscuits door de gesmolten boter en meng de jam erdoor. Doe het mengsel in een beboterde springvorm (of gebruik bakpapier) en druk het goed aan. Laat het 2 à 3 uur opstijven in de koelkast (of een half uurtje in de diepvries).

 3. Meng de Mon Chou met de suiker en de vanillesuiker. Klop de slagroom dik vloeibaar. Meng met het Mon Chou mengsel. Bestrijk de bodem met dit mengsel en zet het weer terug in de koelkast om verder op te stijven.

 4. Als het voldoende opgesteven is de taart uit de koelkast halen en de vruchten erop verdelen.

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.