Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Salade van venkel, appel en walnoot

Rillerig randje

Wat komt er in je op als je aan de Russische keuken denkt? Vrij weinig, waarschijnlijk. Vaak is het zo dat als je gaat reizen, je ontdekt dat de vooroordelen die je over een land had, onterecht blijken te zijn. Zoals dat Amerika niets te bieden heeft op culinair gebied bijvoorbeeld. Of dat álle Chinezen ongemanierd en onaardig zijn. (Ze zijn het wel bíjna allemaal.)

Wodkaflessen

In het geval van Rusland klopte mijn vooroordelen overigens wel. Mensen die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met wodkaflessen over straat lopen? Check. Overal rokers? Check. Bontjassen en de nieuwe Mercedessen in schril contrast tot bijna bevriezende zwervers? Check. Het eten… Tja, wat eten ze daar eigenlijk? Check. Ik heb nog steeds geen idee.

Veel kool

Aardappelen, kan ik me herinneren. Vlees, met altijd een rillerig randje eraan. Soep. Maar vooral kool. Veel kool. Nu heb ik zelf een haat-liefde verhouding met kool. Het is heel gezond, über-Hollands en niet duur. Aan de andere kant weet ik nooit zo goed wat ik er mee kan maken. Dus wijk ik vaak uit naar venkel. Eerder een knol dan een kool, maar daardoor lekker handzaam. Heerlijk gegrild uit de oven, in de soep, of als salade. Zo simpel mogelijk, want de lekkere anijssmaak is z’n beste eigenschap.

Dit is een bijdrage van Martine de Kock. Martine reist graag en veel. Ze schrijft over wat ze at en graag nog eens wil eten.

Salade van venkel, appel en walnoten

(4 personen)

 • 1 venkelknol
 • 1 appel (bijv. Elstar)
 • 1 gele paprika
 • een beetje sla
 • een handje walnoten
 • olie
 • citroensap
 • peper
 1. Snij de venkel in de lengte in tweeën en daarna in mooie dunne plakjes. Snij de appel in kwarten en daarna in mooie dunne plakjes met aan elk plakje nog een stukje schil. Snij de gele paprika in dunne reepjes.

 2. Doe de groentes bij elkaar in een kom en besprenkel met wat citroensap tegen het verkleuren.

 3. Maak een dressing van olie/citroensap/peper en meng dit door de salade heen zodat alles een dun laagje dressing heeft.

 4. Meng dit met de sla en strooi de walnoten er overheen.

(lekker met bijvoorbeeld gepofte aardappels en gevulde kipfilet)

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.