Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Sinaasappelquinoa met broccoli

Flirt met raw food

Als je veganistisch leeft, heb je dagelijks te maken met een vrij uitgebreid en hardnekkig arsenaal aan vooroordelen. Niet zo gek, want diezelfde vooroordelen heb ik zelf ook het grootste gedeelte van mijn leven gehad. Voordat ik van de ene op de andere dag switchte van biefstuk naar kikkererwten vond ik vegetariers ook maar een beetje aanstellerige, boomknuffelende en militante gekkies. Inmiddels ben ik er zelf een van en hoop ik, gewapend met rode lippenstift en wulpse vegan peanutbutter brownies, enkele van die vooroordelen te bevechten.

Pinot Grigio-kater

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik waarschijnlijk wel aan sommige vooroordelen voldoe. Want ja, ik ga naar yoga en begin de dag sinds kort ook thuis met een zonnegroet op mijn eigen roze yogamatje (behalve als ik geveld ben door een tergende Pinot Grigio-kater). En ja, ik flirt af en toe met raw food, slurp aan groene spinaziesmoothies met chiazaad en leef op van een shotje vers tarwegras te zijner tijd. En ja, ik ga dus ook met volle overgave mee in de quinoa hype. Maar vooral omdat ik het lekker vind en niet omdat de Azteken er zo groot en sterk van werden. En na het eten van onderstaande ubergezonde maaltijd steek ik opstandig een sigaret op. Stelletje hippies.

Dit is een gastbijdrage van Laura Estévez, eigenaar van vegan catering & lunchcafé Dophert in Amsterdam

Sinaasappelquinoa met broccoli

(4 personen)

  • 300 gram quinoa
  • 2 broccoli's
  • 600 ml bouillon
  • 200 ml verse sinaasappelsap
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 2 handjes amandelschaafsel
  • 4 el tahin
  • 4 el citroensap
  • handje verse dille
  • handje verse peterselie
  • zout en peper
  1. Rooster in een droge koekenpan 2 handjes amandelschaafsel goudbruin (hier moet je bij blijven).

  2. Breng in een klein steelpannetje 300 gram quinoa aan de kook met 600 ml bouillon, 200 ml vers sinaasappelsap en de geraspte schil van 1 biologische sinaasappel. Laat met een deksel erop in zo’n 12 minuten zachtjes gaarkoken en laat vervolgens nog zo’n 5 minuten van het vuur af staan.

  3. Kook of stoom ondertussen 2 broccoli's in roosjes in een paar minuten beetgaar. Giet af en vermeng met 4 el tahin en 4 el verse citroensap en breng op smaak met zout en peper.

  4. Vermeng de quinoa met flink wat verse dille en peterselie in een kom, schep de broccoli erop en bestrooi met amandelschaafsel.