Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Sticky Toffee Cake

Plakkerige situaties

Ik val op foute mannen. Niet voor de heb natuurlijk, maar wel voor even. Hierdoor bevind ik me meer dan eens in een moreel vagevuur. Uiteraard moet ik mij als aanstormend humanisticus oriënteren op 'het goede' en op 'juist handelen'. Maar soms geef ik mij over aan the dark side van mijn medemens (medeman).

Een drankje of zes

Vaak is er een drankje, of zes, in het spel. En dan ontmoet ik ze. Zonder ambitie of geld. Met (al dan niet zwangere) vriendin. Mannen die zelfgenoegzaam zijn. Of gewoon ronduit onaardig zijn. Een combinatie van al het voorgaande is overigens ook wel eens voorgekomen. Wekenlang schakelt het oordeelsvermogen van mijn hersenen zich uit. Er volgt een aaneenrijging van moreel plakkerige situaties in krochtige nachtcafé's en stiekeme WhatsAppvensters. Het stopt wanneer het écht grensoverschrijdend wordt, want ik wil natuurlijk niet 'die vrouw' zijn. Bovendien heb ik tegen die tijd mijn immorele fix wel gehad. Ik ben weer voor lange tijd genezen van mijn verlangen naar een flirt met foutheid.

De fix

Inmiddels waag ik mij voorzichtig aan een heel 'goede man' en stort ik mij op andere plakkerige situaties. Zoals het maken van een onverantwoord lekkere sticky toffee cake. Ook hier is een tijdelijk uitschakelen van het oordeelsvermogen vereist. Niemand wil namelijk weten hoeveel suiker erin zit, maar de fix is gegarandeerd.

Dit is een bijdrage van Anna Top. Anna is afgestudeerd in de Humanistiek. Ze kookt om haar neurotisch-analytische hoofd te kalmeren. Een doos bonbons mag een maandsalaris kosten.

Sticky Toffee Cake

(4 personen)

 • 575 gram bruine basterdsuiker
 • 275 gram zelfrijzend bakmeel
 • 275 gram dadels (ontpit)
 • 230 gram roomboter
 • 175 ml ongezoete slagroom
 • 2 eieren
 • 3 tl vanille-essence
 • 1,5 tl baking soda

optioneel

 • vanille-ijs
 1. Meng in een steelpan 300 gram bruine basterdsuiker, 170 gram boter, 175 ml slagroom, 2 kleine theelepels vanille-essence en laat samen zachtjes koken tot er een dikke saus ontstaat. Dit kan even duren, maar gebeurt zeker.

 2. Laat in een andere pan 275 gram fijngehakte (medjoul)dadels met 3 dl water laten opkoken, van het vuur afhalen en 1,5 theelepel baking soda erdoor mengen Meng in een kom 60 gram boter met 275 gram suiker, kloppen tot het luchtig is. Voeg langzaam 2 eieren toe tot het een glad mengsel is. Voeg dan in delen 275 gram zelfrijzend bakmeel toe en 1 theelepel vanille essence.

 3. Spatel nu het dadelmengsel door het cakebeslag. (Als je harde dadels hebt gebruikt moet je ze misschien nog pureren om een egaal beslag te krijgen). Beboter een diepe braadslee/bakblik en stort het beslag erin. Zet het 40 min of tot de cake nét gaar is (check met satéprikker) op 170 graden in de oven.

 4. Haal de cake even uit de oven, overgiet de bovenkant van de cake met de saus en zet nog 5-10 minuten terug, totdat de bovenkant bubbelt. Serveer de cake warm (of warm deze voor serveren nog even op in de – foei – magnetron) met een flinke scheut saus, je kan er (ongezoete) slagroom bij serveren. Of als je in een overdadige bui bent, met een bolletje vanille-ijs.

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.