Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Stoofvlees met Belgisch bier

Groots en meeslepend

Als het om koken gaat zijn er onder mijn vrienden twee types. Voor het eerste type is koken: dat wat je vriendin in de keuken doet in dat uurtje voor je aan tafel kan. Voor het tweede type is koken een tot religie ontaarde hobby. En dan wel een religie van het uitbundige, het protserige, het grootsch en meeslepende soort.

Verliefd

Op ondergetekende amateurkok, die slechts amateur is omdat hij er noodgedwongen een baan op na moet houden, begint deze religie ook aardig vat te krijgen. En zoals iedereen weet zijn er drie momenten waarop een man blind de portemonnee trekt; als hij dronken is, als hij verliefd is en wanneer hij net leert koken.

Wulpse rondingen

Zo ben ik al een tijdje de trotse eigenaar van een 24cm le Creuset braadpan. Oef, dat lekker zware geemailleerde gietijzer. Dat diepe, eerlijke zwart, dat zo subtiel herinnert aan de tijd dat de keuken nog een kampvuur was. Die prachtige wulpse rondingen. Dat brushed-metal handvat, met een oh zo subtiel logo. Wat een heerlijk stuk keukengereedschap. En ook zo buitengewoon prettig om stoofgerechten mee te maken. Met Belgisch bier bijvoorbeeld.

Dit is een bijdrage van Mark, mede-initiatiefnemer en marketingmanager van VOOD.

Stoofvlees met Belgisch bier

(4 personen)

  • 600 gram runderlappen
  • 1 flesje Belgisch bier
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 el tijm
  • 4 kruidnagels
  • 1 bouillonblokje
  • klont roomboter
  • snee peperkoek of brood
  • olijfolie
  1. Snij 600 gram runderlappen in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Bak het vlees aan in een stevige stoofpan, in een goede klont roomboter en een beetje olijfolie. Haal het vlees uit de pan als het rondom bruin is gekleurd.

  2. Bak in dezelfde pan 2 gesnipperde uien, 2 fijngesneden teentjes knoflook, een tl gerookte paprikapoeder, een halve el tijm en 4 kruidnagels toe. Voeg na een minuut of 4 het vlees weer toe en voeg 1 flesje lekker Belgisch bier toe.

  3. Voeg voldoende water toe zodat al het vlees onder staat, plus een bouillonblokje en 2 blaadjes laurier. Zet de pan op een vlamverdeler en laat zeker 2 uur zachtjes stoven.

  4. Proef of het vlees zacht genoeg is en haal de pan van het vuur. Bind de stoof eventueel met een klein stukje peperkoek of brood.

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.