Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Barbera d'Asti

EEN RIJ GROMMENDE HEREN

Het meest waardeloze kookattribuut is de rechthoekige barbecue. Het onding gaat alleen aan na veel gewapper en geblaas en het moet bijkans windstil zijn om er op een fatsoenlijke manier mee te kunnen grillen. De hitte van de kolen vliegt alle kanten op behalve recht omhoog, en áls de wind eronder komt dan dwarrelt er as neer op de koteletten.

Wat een drama. 

Waarschijnlijk doe ik iets onvergeeflijk verkeerd en staat er na deze column een rij grommende heren klaar om mij op mijn onvolkomenheden als vuurmaker (lees: man) te wijzen. Maar goed, ik ben dan ook maar een amateur. Nee, dan een Weber. Nadat ‘ie binnen een handomdraai is aangestoken wordt de hitte door de bolle vorm mooi verdeeld rondom het vlees. De wind komt er niet bij en hij blijft uren op temperatuur. Ik zweer erbij.

Zo, de fik zit er in. Nu moet het glas nog vol. Bij gegrild vlees vind ik het heerlijk om een zware rode wijn met diepe smaken te drinken. Maar op een zonnige dag staat mij dat na één glas al tegen. Dan wil ik liever fris wit. Jammer genoeg kan zo’n frisse wijn niet op tegen een mediterraan gekruide hamburger.

Dit dilemma vraagt om een gulden middenweg, namelijk een wijn die licht gekoeld gedronken kan worden, fraîcheur biedt door de zuurstructuur en toch genoeg karakter heeft om overeind te blijven naast een in tijm- en rozemarijnolie gemarineerde lamsspies. De Barbera d’Asti van Val Royta uit Piëmonte bijvoorbeeld. (Te koop bij Monega voor € 7,50)