Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

BBQ en wijn, werk dat wel?

ROKERIGE AROMA'S

De Fiano di Avalino is een wijn uit Zuid Italië die wel van een beetje rook houdt. Hij komt van vulkanische bodem en heeft onder de rook van de vulkaan gebloeid en gegroeid. Betekent dit nu dat de druiven de as van de rokende vulkaan hebben opgenomen? Nou nee, niet zo direct. Maar druiven nemen wel bepaalde mineralen op uit de bodem waar ze op groeien, en die mineralen leiden weer tot bepaalde aroma’s die wij herkennen in de smaak van de wijn. Het lavagesteente in de bodem doet dus iets bijzonders met de smaak van deze wijn en dat proef je.

Beetje venkel

Een lekker stevig glas wit is de Fiano di Avalino, met zoals gezegd wat rook in de aroma’s. Maar er is nog veel meer te proeven. Wat groens, een beetje venkel, veel kruiden en frisheid. En toch is hij ook stevig. Hoe hij het doet bij de BBQ – zo’n witte? In mijn beleving goed. De met veel knoflook gemarineerde gamba’s houden er wel van om te zwemmen in dit alcoholische vulkaanwatertje. Ook gerechten met kip en gekruide sauzen doen het hierbij goed. Dat het nog maar lang zomer mag blijven.

Deze Fiano di Avellino is te koop bij online wijnwinkel Monega. De bijdrage is van sommelier Petra Bakker.