Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Prosecco met pit

BRUISENDE KWALITEIT

Door wijnkenners wordt de ‘Prosecco-hype’ vaak wat negatief weggezet; men is niet onder de indruk van de populaire Italiaanse bubbelwijn. Maar is Prosecco nou echt zo'n matige wijn als de kenners beweren? Ja en nee. Daarom vandaag: een ode aan de Prosecco.

Prosecco wordt in Italië gemaakt in de regio Veneto van de Prosecco-druif. De wijn kan op 2 manieren tot stand komen, resulterend in een frizzante en een spumante. Prosecco wordt gemaakt door de wijn op grote tanks te laten vergisten. Voor een Prosecco frizzante duurt deze gisting kort, namelijk nooit langer dan een maand. De meeste Prosecco wordt op deze manier gemaakt. De wijn die hieruit ontstaat is een wat lichtere wijn qua alcohol, met een veel lichtere bubbel die snel verdwijnt.

Voor een spumante laat men de wijn langer vergisten, waardoor de wijn verder ontwikkelt en meer koolzuur en druk krijgt. Het resultaat is een bruisende bubbel, waarbij de fles - net als bij Champagne - wordt afgesloten met een champignon-vormige kurk en een ijzeren capsulesluiting. Voor de spumante worden alleen de beste druiven gebruikt, het zijn de paradepaardjes van de Prosecco.

De gekozen manier van Prosecco maken beïnvloedt de smaak van de wijn. Het kwaliteitsverschil in Prosecco’s dat hiermee samenhangt is ook de Italiaanse overheid opgevallen. Daarom worden de wijnen uit het beste gebied binnen Veneto onderscheiden met het hoogste kwaliteitslabel: DOCG.

Een antwoord op de vraag of Prosecco een matige wijn is kan ik dus niet geven; er is prosecco en Prosecco. Een ode doen aan de Prosecco Spumante DOCG kan ik daarentegen wél. Bruisende kwaliteit uit Italië. Daar komen we de zomer wel mee door.

Prosecco Superiore Brut de Terre di San Venanzio is te koop bij Monega.