Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Sancerre 2012 les Bonnes Bouches

GASTRONOMISCH GAT

In de berm staat een groot vierkant bord. Het email is provisorisch op twee palen geschroefd en helt licht achterover. Midden op het tableau staat de guitige kop van een bruine geit getekend. Het beest kijkt verlekkerd naar de automobilisten. Rondom de kop van de geit zweven druiventrossen en kleine ronde witte kaasjes. De tong steekt likkebaardend uit z’n bek. Het zou zo de omslag van een stripboek kunnen zijn. Met koeienletters wordt het naderende dorp aangekondigd. 

Chavignol. Gastronomisch gat in de Loire. Niet omdat de koks van het dorp zoveel Michelinsterren bij elkaar koken, maar omdat er hier twee producten gemaakt worden die de hemel op aarde zijn. Zeker in combinatie met elkaar. Crottin de Chavignol, een klein droog geitenkaasje en sauvignon blanc, wijnen uit de beste wijngaarden van Sancerre. Kaas vernoemd naar een schapenkeutel en wijn van vuursteenhoudende (silex) grond. Een prachtduo.

Ik parkeer mijn auto op één van de vier parkeerplaatsen naast de dorpsfontein. Bij de kaasboer koop ik drie crottin’s, oplopend in rijpingstijd, en bij z’n buurman een goede fles. Met een gevulde knapzak vlucht ik de wijngaard in, spreid een geblokt kleed uit, geef mijn lief een kus en vergrijp mij aan dit groot genot, geproduceerd op één vierkante kilometer. Snelvoer voor kwaliteitsverslaafden kan niet vlug genoeg op het picknickkleed belanden.

In Nederland zorgt Vojacek voor de wijn, Sancerre 2012 les Bonnes Bouches van Henri Bourgeois (€ 15,95) en Fromagerie Abraham Kef voor de crottin’s. Net zo makkelijk.

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.