Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Sanlaurey Blanc

AIX-EN-PROVENCE – Het is kokend heet vandaag, de zon schijnt fel en drukt mij telkens naar de schaduwzijde van de straat. Pesterig vallen er zonnestralen langs het volgende hoekhuis. In de schaduw het kruispunt oversteken zit er niet in.

culinair verhaal

Op mijn favoriete manier verken ik de stad: De plekken waar koks en sommeliers zijn beloond met sterren en koksmutsen bepalen mijn route. Ik slenter van restaurant naar wijnbar, van bistro naar brasserie. Grondig bestudeer ik de menukaarten. Ze vertellen het culinaire verhaal van Aix-en-Provence.

Emile Zola

Achter een stenen borstbeeld van Emile Zola schuil ik voor het beukende licht. Toch weet het mij, weerspiegelend in autoruiten en winkelramen, steeds te vinden. Zo, op de vlucht voor de zon laat Aix-en-Provence me verdwalen in haar prachtige doolhof van stegen, parken en pleinen.

het land van rosés

Het scherpe licht krijgt grip op me. Op een rommelig terras –platanen, tafels en stoelen staan zonder regelmaat door elkaar– vind ik een plek in de schaduw. Ik vraag de kelner om een verfrissende wijn uit de omliggende wijngaarden van de Coteaux d’Aix-en-Provence en hoewel ik mij begeef in het land van duizend-en-één rosés wordt er een witte wijn geserveerd. De koele wijn, een Sanlaurey Blanc 2010 van Domaine les Toulons vol citrusfrisheid, verkwikt direct als een plots opstekende Mistral. Achter het bladerdek van de platanen schijnt de zon nog steeds voluit, maar opvallend vriendelijker dan zonet.

  • De Sanlaurey Blanc 2010 van Domaine les Toulons is in Nederland te verkrijgen bij La Vie Le Vin