Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Thorn Pinot Noir

LIMBURGSE VLAG

Een boerenwijsheid in de wijn-spijswetenschap zegt: 'If it grows together, it goes together'. Nou is zo’n wetmatigheid mij te makkelijk, maar wanneer hij opgaat is het feest. Groot feest. En in de klassieke wijngebieden wordt veel feest gevierd.

Barbera d’Asti en Piëmontese salami, Elzasser Gewurtztraminer en Munsterkaas, Muscadet en mosselen; het zijn streekgenoten die elkaar naadloos aanvullen. Het maakt een verblijf in deze contreien zo aangenaam. Wijnmakers, kaasboeren, vissers en slagers hebben hun lekkernijen in de loop der tijd zo fijntjes op elkaar afgestemd dat het ware cadeautjes zijn. De vlag kan uit, het feest kan beginnen, ik hoef de cadeautjes alleen nog maar aan te nemen.

En in Nederland? Fijne streekproducten genoeg, maar voor de bijpassende wijnen keek ik toch altijd over de grens. Sinds kort kan ik mijn hart gelukkig ook dicht bij huis ophalen. In Midden-Limburg is een wijn-spijs tandem ontstaan die het vermelden waard is. Wijngoed Thorn maakt een knappe Pinot Noir 2011 (te verkrijgen bij de Nederlandse Wijnwinkel) en in Echt, een paar kilometer verderop, wroet het Limburgs Kloostervarken met z’n snuit in de aarde. Met veel aandacht en grote zorgvuldigheid wordt de kwaliteit van beide producten bewaakt. In Thorn door Harry Vorselen en in Echt door de Cisterciënsermonniken.

Nu kan in Nederland óók de vlag uit - een Limburgse welteverstaan - en mag de tafel gedekt. De pinot noir staat licht gekoeld want op het menu staat een kort in salieboter aangebraden Livar schouderkotelet met rucolastoemp. 

Na het diner wordt er gefeest tot laat.

Comments

Log in met Facebook en laat een berichtje achter.

Er zijn nog geen reacties.