Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

VOOD Bezoekt: STAAL, Haarlem

STAAL in Haarlem: hip zonder baard

"Alles is hier mogelijk"

Laat je niet misleiden door de naam; STAAL is een flexibele en veelzijdige plek. Niet alleen is het een café-restaurant waar je 6 dagen per week terecht kunt voor heerlijk biologisch –vaak uit eigen moestuin- en huisgemaakt eten, STAAL is ook een platform -excuses voor dit modewoord.

Herman Koch

Gastvrouw en ondernemer Sabien Bosman runde zowel het museumcafé van FOAM in Amsterdam als dat van het Dolhuys in Haarlem, alvorens samen met haar partner Jeroen Kans een eigen zaak te starten in Haarlem. Daar hebben ze alle vrijheid om naar eigen visie te werk te gaan. En die houdt in: openheid. Bij STAAL is alles mogelijk. Onlangs werd er een discussieavond georganiseerd over het gebruik van social media, presenteerde Marjan Ippel er haar Foodlingo en las Herman Koch er tussen de gangen door voor uit zijn nieuwe roman.

Eigen amberbier

Centraal in al deze diversiteit staan het verhaal en het samenwerken. Of dit nu naar voren komt in de voorleesdiners en boekpresentaties die frequent in samenwerking met Boekhandel de Vries worden georganiseerd, of in de producten. Zo maakt STAAL haar eigen mosterd en brouwt het bij Brouwerij De 7 Deugden haar eigen amberbier met koriander, gebrande suiker en kruidnagel. Ook verkoopt Sabien zout en olie van lokale producenten op Lesbos, die ze ontmoet tijdens haar vakanties op het eiland. Tegengesteld aan veel hippe Amsterdamse eetwinkels en cafés gaan al deze initiatieven bij STAAL gepaard met een verfrissende pretentieloosheid. Als je je hippe baard niet bij je hebt, kun je dus gewoon naar STAAL. Maar als je hem wel bij je hebt, ben je ook meer dan welkom. Een geruststellende gedachte.

We vroegen Sabien om een gastrecept. Het werd een heerlijke Marokkaanse tangia van lamsnek.

STAAL, Gedempte Oude Gracht 46 in Haarlem STAAL op Facebook Sabien: 06 557 406 85 mail: info@staalhaarlem.nl

Open di/wo van 10 tot 17:00, do tm za van 10 tot 22, (koop)zondagen 12-17 en bij speciale gelegenheden.

Elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond is er een T’able d’hote. Aanschuiven vanaf 17:30. Drie gangen voor 25,00, excl. dranken.