Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Tofu met pittige tahinsaus

Zorgenkindje

Tofu is duidelijk een zorgenkindje. Zo'n kind dat grootse potentie heeft, maar ook een rugzakje aan culinaire trauma's met zich meedraagt. We hebben het allemaal wel eens geprobeerd: met een arsenaal aan sojasaus, knoflook, sambal en geduld de nukkig zompige tofublokjes wat smaak bij te brengen. Maar de bleke blokken weigeren pertinent iets in zich op te nemen. Ook als je ze bij volle maan 5 uur lang in een ingewikkelde constructie van vergieten, kaasdoek en zware voorwerpen laat uitlekken en vervolgens in een vacuumzak twee nachten in een Kikkoman-badje marineert. En voordat je zo'n gekke Henkie bent als ik - die zelfs van koude en kale plakjes gestremde sojamelk kan genieten - ben je wel zo'n twee a drie vega-jaren verder. (Niet dat je dat per se moet ambieren, want ik word er nogal eens raar op aangekeken.)

Sausje draperen

Mijn oplossing is tegenwoordig de volgende: in plaats van het tofublokje met geweld te dwingen wat smaak op te nemen, bak ik ze eerst in een goede koekenpan met hete olie goudbruin om er daarna pas een lekker sausje overheen te draperen. Works like a charm, ik beloof het. Zie, met een stukje begeleiding en de juiste behandeling laat je ook een stuk tofu tot uitstekend eetbare hoogte stijgen. En je bespaart jezelf een hoop frustratie en kostbare marineertijd, die je beter kunt inzetten om naast de tofu wat frisse salade en zoet-kruidige couscous te maken.

Dit is een gastbijdrage van Laura Estévez, eigenaar van veganistisch lunchcafé Dophert in Amsterdam

Tofu met pittige tahinsaus

(4 personen)

 • 250 gram tofu
 • 3 el witte tahin
 • 2 el sojasaus
 • 1 tl sambal oelek
 • 1 tl ras-el-hanout
 • sap van 1/2 limoen
 • zonnebloemolie
 1. Roer een gladde saus van 3 el witte tahin, 2 el sojasaus, 2 tl sambal oelek, sap van een halve limoen en 1 tl ras-el-hanout.

 2. Snijd een blok stevige tofu van 250 gram in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter. Verhit in een koekenpan met stevige bodem een flinke scheut zonnebloemolie, en bak daarin de tofublokjes aan alle kanten goudbruin.

 3. Schep de tofublokjes met een schuimpaan uit de pan, en meng ze vervolgens met de tahinsaus.

 4. Lekker bij couscous met wat koriander en kaneel, groene salade en een schepje hummus.