Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Tuinbonen met ansjovis en rode ui

Een zomer zonder BBQ

Hoewel ons aan het begin van de zomer steevast iets anders wijs gemaakt wordt, houdt niet iedereen van barbecuen. Voor wie geen barbecue heeft, voor wie meer verzamelaar is dan jager, of wie genoegen neemt met modernere voedselbereidingsmethoden dan kolen en open vuur is er deze zomer de VOODspecial: Een zomer zonder BBQ. Daarin vind je zomerse gerechten die allemaal zonder bussen spiritus en eindeloos gewapper met kranten bereid kunnen worden, maar die je wel naakt in de tuin of op het balkon kan nuttigen.

Doppen

Je moet ze even doppen, maar dan heb je ook wat. Samen bonen doppen kan gezien worden als een ouderwets gezelschapsspel of als een uitgelezen kans om eens dat ene pijnlijke onderwerp te bespreken.

Tuinbonen met ansjovis en rode ui

(4 personen)

  • 1 kilo tuinbonen (nog niet gedopt)
  • 6 ansjovisfilets op olie
  • 3 kleine rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 1 tl tijm
  • snuf grof zeezout
  • olijfolie
  1. Dop de tuinbonen. Kook ze in een laagje water bijna gaar in ongeveer 2 minuten. Giet af. Snij de rode uien in dunne ringen en snij de ansjovisfilets in kleine stukjes.

  2. Bak in een hapjespan of wok in een ruime scheut olijfolie de uien aan tot ze glazig zijn. Voeg de ansjovis en tijm toe en bak een paar minuten mee.

  3. Doe de tuinbonen bij het ui-ansjovismengsel en roer goed om. Pers 3 tenen knoflook uit boven de pan plus een halve citroen. Voeg een snuf grof zeezout toe en roer nog 5 minuten om.

  4. Schep de bonen uit de pan en besprenkel met olijfolie en citroensap uit de resterende halve citroen. Eet.