Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Venkelsoep met pastis

Drankzucht

Toen ik een tijdje op een reclamebureau werkte, nam mijn drankzucht explosief toe. Doorliep ik mijn inhuizige freelancebestaan nog probleemloos met koppen koffie, kannen thee en glazen tomatensap met tabasco, na reclamekantoortijd werd er standaard een fles ontkurkt, vluchtig geproost en gretig gelurkt.

Basisschooltijd

Het gekke is: ik geloof niet dat ik harder werkte toen mijn pc in een kantoortuin stond. Ik accepteerde dat de wekker geen flexibele tijden meer hanteerde. Ook het sjouwen om werk miste ik niet. Wel droomde ik weer heel veel van mijn basisschooltijd. Hoe dan ook: het was een zorgwekkende ontwikkeling. Gelukkig laste ik ook af en toe een avondje in waarop ik de kurk op de fles liet. Op die avonden stond er venkelsoep met pastis op het menu.

Dit is een bijdrage van Fen, grootverbruiker van zure augurken en hoofdredacteur van VOOD.

Venkelsoep met pastis

(4 personen)

  • 2 knollen venkel
  • 2 uien
  • 2 of 3 tenen knoflook
  • 1/2 liter groentenbouillon
  • 1/2 liter ongezoete slagroom
  • 100 ml pastis
  1. Snipper 2 uien en bak zachtjes aan in een flinke scheut olijfolie.

  2. Ontdoe 2 venkelknollen van hun loof (bewaren!) en onderkant en snij de rest in dunne schijfjes en bak mee. Pers 2 of 3 tenen knoflooktenen en bak mee.

  3. Voeg een halve liter groentebouillon toe en laat de venkel langzaam garen. Zet als de venkel gaar is het vuur uit en voeg een halve liter ongezoete slagroom en 100 ml pastis toe. Pureer de soep.

  4. Warm de venkelsoep langzaam goed op en garneer met het groene loof.