Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Wortel-amandelsoep

Innerlijke rust

Noem me een drol, maar ik dacht dat met het ouderschap ook wel wat innerlijke rust zou komen. Mijn ambities zou ik als vanzelf bijstellen tot een wat minder Olympisch niveau, ik zou het opeens heerlijk vinden om ’s avonds met thee naar een waargebeurd verhaal te kijken, mijn zorgen om de wereld zouden naar een acceptabele plek in mijn achterhoofd verdwijnen en mijn sociale leven zou ik met liefde naar de reservebank verwijzen. Dacht ik.

Keer zesmiljard

Maar zo gaat het natuurlijk helemaal niet. Hoewel het ouderschap me een aantal onwaarschijnlijke cadeaus heeft gegeven – een stronteigenwijze keutel, zin aan het leven en zin in het leven - heeft het me in de allerláátste plaats rustiger gemaakt. Ambities? Nog altijd pontificaal present. Rust om op de bank te zitten? Nog niet in mijn teennagel. Zorgen om de wereld? Ja, en dan keer zesmiljard. Sociaal leven? Op de reservebank inderdaad, naar volle ontevredenheid.

Jongleren

Dus nee, innerlijke rust is er niet gekomen met het kindje. En praktische rust ook niet. Tussen het jongleren met mijn werk, mijn idealen, mijn vrienden en mijn hartverscheurend mooie cadeautje kukel ik dus zeker één keer in de week een krap kilootje wortels in de pan. In een mum gemaakt en reuze lekker.

Dit is een bijdrage van Fen, hoofdredacteur van VOOD.

Wortel-amandelsoep

(4 personen)

 • 750 gram wortels
 • 250 ml creme fraiche
 • 2 uien
 • 2 tenen knoflook
 • 4 el amandelmeel
 • 1 biologische limoen
 • 1/2 blikje kokosmelk
 • 1,5 groentebouillonblokje
 • zonnebloemolie
 1. Snij 2 uitjes (of 1 grote ui) in stukken en ontvel 2 tenen knoflook. Bak ui en knoflook aan in een scheut zonnebloemolie. Snij 750 gram schoongemaakte wortels in stukken en bak mee. Voeg 4 volle eetlepels amandelmeel (te koop bij de biowinkel) toe en roer goed om.

 2. Voeg zoveel water toe dat alles onder staat. Verkruimel 1,5 groenten bouillonblokje boven de soep en breng aan de kook.

 3. Laat de soep zachtjes koken tot de wortels helemaal gaar zijn. Voeg een half blikje kokosmelk toe en pureer de soep. Voeg naar smaak nog een beetje bouillon toe.

 4. Meng de rasp van 1 biologische limoen plus het sap van ½ limoen door 250 ml crème fraîche. Serveer de wortel-amandelsoep met een grote klodder limoenroom.