Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Wortelsalade met sesamzaad en koriander

Geen zuurpruim

Weinig zo leuk als het geven van bijnamen, vind ik. Bijnamen zijn immers vaak grappig (vooral voor de bedenker), ze creëren een prettige intimiteit en ze maken iemand voor jou uniek. Ik bedoel: ik ken veel mannen die Mark heten, maar ik ken maar één Kwark.

Mossel

Vooral bijnamen uit de categorie 'dranken en spijzen' vinden gretig aftrek, al blijkt dat ik daarbij wel regelmatig moet benadrukken dat deze afwijkende titels geenszins gelden als verwijzing naar eventueel afwijkende karakteristieken van de eigenaar. Mossel stinkt bijvoorbeeld heus niet meer dan iemand anders, Gerkin (ook wel The Gerk) is echt geen zuurpruim en Patat Frites is geen vetkees. Maar ik vind ze alledrie wel heel leuk. Vandaar.

Zakje penen

Nou ja, en als je de mensen om je heen dan aan de lopende band namen toekent als Bataat en Tosti, dan ontkom je zelf natuurlijk ook niet aan een eetbaar etiketje. Al enige jaren geleden werd ik dan ook Wortel gedoopt. Dit omdat ik dagelijks een zakje penen weg knabbel. A carrot a day keeps niet alleen the doctor away, zo geloof ik heilig, maar ook de vetrollen en de noodzaak tot een zonnebankje. Kerngezond en knaloranje, dat is de wortel. En goed, ik misschien inmiddels ook wel een beetje.

Dit is een bijdrage van Fen, hoofdredacteur van VOOD.

Wortelsalade met sesamzaad en koriander

(4 personen)

  • 6 winterwortels
  • 6 el olijfolie
  • 4 el sesamzaad
  • 2 el citroensap
  • 1 el geraspte verse gember
  • 1 tl rietsuiker
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • bosje verse koriander
  • bosje verse peterselie
  • zout en peper
  1. Rasp 6 winterpenen grof.

  2. Klop een dressing van 6 el olijfolie, 2 el citroensap, 1 tl rietsuiker, 1 tl gemalen kaneel, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander en 1 el geraspte verse gember. Proef en voeg eventueel nog extra citroensap/olie/suiker toe. Rooster 4 volle el sesamzaadjes in een pan zonder vet.

  3. Meng de dressing door de geraspte penen, breng op smaak met zout en peper en laat even staan.

  4. Garneer met flink wat grof gehakte verse koriander en bladpeterselie en met de geroosterde sesamzaadjes.