Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Zeebaars voor Nigella van Janneke Vreugdenhil

'Zij kan eten!'

Culinair journalist Janneke Vreugdenhil deelde met VOOD het recept voor de zeebaars die ze Nigella Lawson ooit voorschotelde. Een eenvoudig gerecht met bonen uit blik.

Janneke: "Bij veel mensen zou ik heel zenuwachtig worden als ik voor ze zou moeten koken, maar bij Nigella was ik dat helemaal niet, omdat zij zelf zo ontspannen met eten omgaat."

Gewoon uit blik

"Ik heb iets heel simpels gemaakt: Vooraf gegrilde witlof met een sausje van sinaasappelsap, tijm en olijfolie en daarbij heel lekkere serranoham. Als hoofdgerecht had ik deze zeebaars gemaakt met daarnaast een stoofpotje van kerstomaatjes met knoflook, chilipeper, heel veel peterselie en van die grote witte bonen. Die laatste had ik gewoon uit blik gehaald, want ik dacht: “Nigella zou dat ook zo doen.” Als dessert maakte ik chocolade-mascarpone-grappa truffels. Dat leek me echt iets voor haar. En inderdaad die gingen er heel goed in. Zij kan eten, joh! Nou goed, het kan Engelse beleefdheid zijn geweest, maar ze zei dat ze het heel lekker vond."

Janneke Vreugdenhil is culinair journalist voor o.a. het NRC Handelsblad en schreef een groot aantal kookboeken waaronder I Love Groente en Comfort Food. Lees hier ons interview met Janneke.

Zeebaars voor Nigella van Janneke Vreugdenhil

(4 personen)

  • olijfolie
  • 4 zeebaarsfilets met huid
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • ½ - 1 tl pul biber (of andere chilivlokken)
  • 1 groot blik witte boterbonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 300 g (tros-) kerstomaatjes, gehalveerd
  • een half bosje bladpeterselie, fijngehakt
  1. Verwarm de ovengrill voor.

  2. Wrijf de huid van de zeebaarsfilets in met olijfolie en bestrooi met zout en peper uit de molen. Leg ze met de huid boven op een met bakpapier beklede bakplaat.

  3. Verhit een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de knoflook en pul biber een minuut. Voeg de tomaatjes toe en bak ze 1 – 2 minuten mee. Voeg nu de bonen en de helft van de peterselie toe en warm omscheppend een paar minuten goed door.

  4. Schuif intussen de zeebaarsfilets onder de hete grill, tot het visvlees net gaar is en de huid een beetje krokant. (Let op: dat duurt korter dan je denkt; een paar minuten zijn waarschijnlijk voldoende.)

  5. Roer vlak voor het serveren nog een scheutje olijfolie en de rest van de peterselie door de bonen. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen peper. Verdeel de bonenstoof over 4 voorverwarmde (diepe) borden en leg op elk een stukje zeebaars.