Voor je dagelijkse portie leesvoer

VOOD

Zwarte bonensoep met avocado

Guilty Pleasures

Behalve een keuken, een badkamer en een voordeur delen mijn huisgenootje en ik ook een guilty pleasure. Bijna dagelijks om 20.00 gaan bij ons thuis de schoenen en de telefoons uit en kruipen wij ieder op onze eigen bank. Bijna dagelijks volgen wij namelijk met volle overgave de ontwikkelingen in het roerige plaatsje Meerdijk. Jawel, wij volgen Goede Tijden Slechte Tijden.

Kwartetaffaire

Terwijl we smullen van de liefdesaffaire tussen Noud en Nina genieten we ondertussen van onze tweede gedeelde guilty pleasure: de kom vol pittig comfort food op onze schoot. Een spannende kwartetaffaire tussen rode pepers, avocado, limoen en koriander. Op zijn best in combinatie met zwarte bonen, de groots en meeslepende liefde die ik genetisch heb opgelopen door mijn gedeeltelijk Mexicaanse roots.

Met zonder slippers

Ter verzachting van het leed dat zomerstop heet, blijven wij ook in de warmere maanden van het jaar deze soep naar binnen lepelen. Op de bank. Met zonder slippers. En omdat je toch iets moet met de resterende limoenen geven wij ons dan vervolgens over aan guilty pleasure numero drie: pittige mojito's met veel rum en een rietje.

Dit is een gastbijdrage van Laura Estévez, eigenaar van vegan catering en lunchcafé Dophert in Amsterdam

Zwarte bonensoep met avocado

(4 personen)

  • 2 blikken zwarte bonen
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 rijpe avocado's
  • 2 limoenen
  • 1 liter bouillon
  • 4 tenen knoflook
  • 4 el oregano
  • 2 rode pepers
  • bosje verse koriander
  • olijfolie
  • zout
  1. Kneus 4 knoflookteentjes en hak ze fijn. Snijd 2 rode peper in ultradunne ringetjes (tip: met een plastic handschoentje of zakje om je hand om later oogbrandleed te voorkomen). Doe olijfolie, knoflook en rode peper in een flinke steelpan en doe dan het fornuis aan op middenhoog vuur.

  2. Voeg net voordat de knoflook bruin wordt 2 blikken zwarte bonen (mét vocht) en 2 blikken tomatenblokjes toe. Laat heel even aanbakken en voeg vervolgens 1 liter bouillon, 4 theelepels oregano en wat zout toe. Breng aan de kook en laat met het deksel erop 10 minuutjes zachtjes doorpruttelen.

  3. Snijd ondertussen 2 rijpe avocado's in blokjes en hak 1 bosje koriander fijn. Haal de soep van het vuur en roer sap van 2 limoenen erdoor. Verdeel de soep over 4 kommen en maak af met de avocado en koriander.

  4. (voor de mojito’s: een flinke scheut witte rum, een schepje rietsuiker, sap van een halve limoen, twee takjes munt, veel gecrushed ijs en een druppeltje Spa rood)